i_hate_exercise_

Petua kecilkan peha – Benarkah sit-up salah satu senaman yang wanita perlu elakkan?

  • Share
  • Sharebar
  • Share

 

Cett! Jangan tanya kenapa Luna post entri sebegini…srottttt srottttt sedey ni… ada la..someone tu kan..kata peha Luna besar…Lepas tu dia siap gelak lagi. Warghhhhh!!! Nanges nanges! Mencik mencik! Oh..kejamnya dunia..gemukkah aku ini? Dah berbotol krim segala mustajab di sapu tapi tak kecik2 jugak. Dah kerap jalan kaki pun sama. Peha dok cenggitu jugak. Impian nak peha cun macam artis2 omputih tu lenyap gitu je. Macam mana nak kecikkan peha nih? Any idea friends?

Kat bawah ni ada satu cara Luna dapat dari akak Puteri Anggun, hehe..mesti cuba ni. Tengoklah, satu hari nanti akan ku kuruskan peha ini! Yeahh!

Petua kecilkan peha - Benarkah sit-up salah satu senaman yang wanita perlu elakkan?

Tips kecilkan peha dan kempiskan perut (ikut turutan ye)

- First, korang kena berbaring. Terlentang.

- Then, angkat slow2 kedua2 belah kaki ke atas (90 darjah), masa angkat tu tarik nafas, lepas tu turunkan kedua2 belah kaki tadi sambil lepaskan nafas slow2.

- Buat setiap hari 3 set, satu set 10 kali.

- Angkat sebelah kaki ke atas. Buat 3 set jugak sama macam tadi.

- Buat sit up (urghh I hate this!) sebanyak 3 set jugak. Satu set 10 kali ye.

Tapi… Luna baru terbaca satu artikel yang mengatakan wanita tidak sepatutnya melakukan sit up! Yeayy! Oke, kalau tak percaya baca  SINI. Artikel tu ditulis oleh seorang professional trainer, Kristal Richardson. Oke2, ni yang dia kata. Luna copy sebab tak tau macam mana nak translate. Hehe.

Richardson says that if you lock your hands behind your head, it can cause a torque in the spine, which ultimately leads to neck pain. Remember sit-ups are different from “crunches.” When you do a sit-up, you bring your torso up 90 degrees, so that your back is off the floor. A crunch has a limited range of motion; you raise your torso about 45 degrees and your lower back will still be on the floor.

Instead, try bicycle crunches, which are considered one of the most effective abdominal workouts. Lie on your back, place your hands next to your ears and start a pedaling motion with your legs, lifting the left shoulder to the right knee and vice versa. Try three sets of 10.

Petua kecilkan peha - Benarkah sit-up salah satu senaman yang wanita perlu elakkan?

Hah, baca yang perenggan last tu, dia kata, instead of buat sit up, kita orang perempuan ni boleh buat senaman macam kayuh basikal. Reason dah disertakan kat atas. Terpulang pada korang nak percaya atau tak. Tapi apa2 pun kalau bab2 kesihatan ni, kita kenalah bertanya pada yang pakar. Luna cuma kongsi je. Namun…hehe..apa yang pasti, Luna memang takmo buat sit up da. Cara yang angkat kaki tu je nak ikut. Selebihnya, Luna nak ikut je apa yang personal trainer tu cakap. Weekkk :p

 

- Salam sweet dari Luna-


Untitled Document

Incoming search terms:

  • kuruskan peha
  • cara kuruskan peha
  • tips kuruskan peha
  • petua kuruskan peha
  • kecilkan peha
  • senaman kecilkan peha
  • cara kecilkan peha
  • petua kecilkan peha
  • senaman sit up
  • senaman rampingkan pinggang

Categories: Blogging!, Tips

3 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>